Rekordowy eksport żywności z Polski. Napędziła go jedna rzecz
Analitycy banku Pekao S.A poinformowali o nowym rekordzie w eksporcie żywności. Okazuje się, że w zeszłym roku na rynki zagraniczne trafiły polskie produkty o łącznej wartości 47,6 mld euro. Eksport wzrósł o 27 proc. w ujęciu rocznym.
Rekordowy eksport żywności. Jakie powody?
Motorem tego znaczącego wzrostu w 2022 roku były wysokie ceny żywności na rynku światowym oraz europejskim. Efekt ten działał również na początku tego roku. W styczniu i lutym wartość sprzedaży z Polski była wyższa o 29 proc. w ujęciu rocznym. W marcu jednak nastąpiło hamowanie (16 proc.), na co w znaczący sposób wpłynęła rosnąca baza cen w eksporcie, które w ubiegłym roku, po wybuchu wojny w Ukrainie zaczęły właśnie tym miesiącu rosnąć.
– W kolejnych miesiącach efekt wysokiej bazy z 2022 roku będzie coraz bardziej widoczny, zmniejszając dynamikę wzrostu wartości – podkreśla Grzegorz Rykaczewski, analityk rynków rolnych w Pekao, cytowany przez „Rzeczpospolitą".
„Pomogła" słaba złotówka
Sukces polskiej żywności to także efekt słabnącej w zeszłym roku złotówki. Polska waluta w ostatnich miesiącach zaczęła jednak odrabiać straty względem euro i dolara. Analitycy Pekao S.A przewidują, że w dalszej części tego roku i w roku przyszłym „polski złoty pozostanie mocniejszy niż rok wcześniej, zarówno względem dolara, jak i euro". To oznacza, że atrakcyjność cenowa polskich produktów za granicą będzie mniejsza niż w ubiegłym roku.
Według ekspertów banku, w tym roku odczujemy skutki hamowania gospodarek krajów UE pod wpływem wojny oraz gwałtownego wzrostu cen wielu surowców. Analitycy przewidują spowolnienie gospodarcze oraz wzrost stopy bezrobocia. Sytuacja ma ulec poprawie w 2024 roku.